PROTETIKA I ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Uloga moderne protetike je da nadomesti izgubljene zube i poboljša funkciju i izgled oštećenih i nedovoljno lepih prirodnih zuba u što kraćem roku. U ordinaciji F Dental Clinic koristimo najsavremenije metode i materijale i uz kontinuiranu edukaciju naših stomatologa nudimo najbolje rezultate.

Sagledavanjem želja pacijenta i realnih mogućnosti, kao i detaljnom analizom pojedinačnog slučaja određujemo individualni plan terapije i primenjujemo najbolje terapijsko rešenje. Upravo zbog ovog individualnog pristupa možemo da kažemo da ćete u F Dental Clinic naći rešenje za svaki stomatološki problem – bilo da je estetske ili funkcionalne prirode.

Bezmetalne (keramičke) krune
U F Dental Clinic koristimo Cirkonijum-dioksid i Litijum-disilikat. Ovo su materijali koji su poslednjih nekoliko godina napravili istinsku revoluciju u stomatologiji. Karakteristični su po tome što je kod njih prelamanje svetlosti i transparencija kao kod prirodnih zuba, a ujedno su dovoljno otporni da izdrže silu koja se razvija pri žvakanju. Litijum disilikatne keramičke krunice imaju besprekornu estetiku. Takođe, ove vrste bezmetalnih kruna imaju odličnu transparentnost, propušta svetlost slično kao i prirodna gleđ, te je krunicu nemoguće razlikovati od drugih zuba u vilici.

Metalokeramičke krune i mostovi
Ovakva vrsta krunica se ugrađuje kada je u većoj meri oštećen prirodni zub – usled karijesa, preloma ili iz estetskih razloga (nezadovoljavajuća boja, oblik ili blaga odstupanja u položaju zuba). Zub koji se nadograđuje se prvo brusi, a nakon brušenja se uzima otisak preostalog dela zuba prema kome se izrađuje krunica. Za izradu jedne krunice ili mosta potrebno je 3-5 dana. Kod metalo-keramičkih mostova na metalnu podstrukturu se nanosi sloj keramike koja potpuno prekriva metal pa se on uopšte ne vidi u ustima. Metal obezbeđuje izdržljivost, a istovremeno se postiže odličan estetski efekat zahvaljujući keramici koja se nalazi na površini.

Parcijalne i totalne proteze

  • Totalne proteze se izrađuju u slučajevima potpune bezubosti, dok parcijalne proteze predstavljaju rešenje za one pacijente koji su sačuvali manji broj zuba. Parcijalne proteze se vezuju za preostale zube pomoću kukica (kopče, drikeri) i mogu biti akrilatne ili skeletirane. Akrilatna proteza je manje izdrživa od skeletirane, jer je čitava napravljena od materijala akrilata i za postojeće zube se vezuje žičanim kukicama. Samim tim se danas ređe i koristi.
  • Skeletirana parcijalna proteza je bolje rešenje pre svega zbog veće izdržljivosti. Pacijentu se ovakvom protezom pruža veći komfor zbog manje površine dela proteze koji se oslanja na meka tkiva. Takođe, prednost je u tome što se za prirodne zube vezuje preciznije izrađenim livenim kukicama, što obezbeđuje bolju stabilnost.
    Sve proteze se izrađuju u veoma kratkom roku, 3 do 7 dana, u zavisnosti od vrste proteze.

Fasete
Zubne fasete, odnosno viniri spadaju u najmanje invazivnu metodu za promenu zubne supstance i omogućavaju vam da unapredite osmeh bez brušenja zuba. Preduslov za ovaj tretman jeste očuvanost zubnog fundamenta. U F Dental Clinic nudimo različite vrste faseta:

  • Non-prep fasete – postavljaju se samo na prednju stranu zuba bez brušenja zuba na koje se postavljaju. Koriste se kako bi se popravio izgled iskrzanih zuba, nepravilnog oblika, koji nepravilno stoje u vilici, mali su ili postoji veliki razmak između zuba.
  • Minimal-prep fasete – kod ovakvog postavljanja faseta mora se minimalno izbrusiti zub na koji se faseta postavlja.
  • Edelweiss fasete – jedinstvene po svojoj specifičnoj tehnici izrade bez prethodnog uzimanja otiska. Edelweiss fasete se na zub fiksiraju pomoću kompozita odgovarajuće boje koju želimo da postignemo kod pacijenta.

Zakažite pregled pozivom na naše telefone
011/2-444-620 ili 065/2-444-620
Radnim danima od 10 do 18h